Bart Nauta
Onderzoeker en historicus Bart Nauta (1992) specialiseert zich in de studie van oorlogsgeweld, genocide en de psychische gevolgen voor overlevenden en hun nabestaanden. De afgelopen jaren publiceerde hij meermaals over deze onderwerpen, waaronder in NRC Handelsblad over Nederlanders in het Sonderkommando van Auschwitz-Birkenau. Daarover ging hij in De Balie in gesprek met Arnon Grunberg en filosofe Alicja Gescinska. Luister dat hier terug.
Zijn onderzoek naar een Nederlandse humanitaire interventie in Zaïre vlak na de Rwandese Genocide, was aanleiding voor de documentaire ‘Een vergeten missie’ van Andere Tijden, waarbij hij optrad als onderzoeksadviseur. Op NPO Radio 1 geeft hij geregeld toelichting over zijn onderzoeksgebieden, onder meer bij NPO Focus en OVT, waar hij 4 februari vertelde over de film The Zone of Interest, over de kampcommandant van Auschwitz, Rudolf Höss, en zijn vrouw, Hedwig. Hij verzorgde daarnaast het radioverslag van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Nauta sprak ook over de intergenerationele doorwerking van oorlogstrauma in zijn eigen Indische familie. Dit deed hij onder meer tijdens een herdenking op Bronbeek (2021) en de Indiëherdenking in de Weesper Synagoge (2023).
Bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld onderzoekt Nauta de psychologische en intergenerationele gevolgen van oorlogsgeweld. Naast wetenschappelijke publicaties, schreef hij voor Historisch Nieuwsblad en WO2 Onderzoek Uitgelicht eveneens artikelen over trauma. Hij is coauteur van Dat ene dilemma, een interviewbundel over de impact van morele dilemma’s. Nauta promoveert aan de Universiteit Utrecht op een interdisciplinair studie over dadertrauma en de psychosociale nasleep van daderschap van grootschalig geweld.
Nauta heeft de Master Holocaust- en Genocidestudies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij liep stage bij de Nederlandse ambassade in Rwanda en was stagiair verslaggeving bij Het Parool. Tijdens zijn studie schreef hij met medestudenten een betoog voor meer intellectuele vorming in de universitaire curricula in het boek Waartoe is de universiteit op aarde?