Hanne Hagenaars

Hanne Hage­naars (1960) is pio­nier in de wereld van de kun­st. Ze was ini­ti­atiefne­mer van het tijd­schrift The Dum­my Speaks, een asso­ci­atief en visueel tijd­schrift voor jon­geren over beeldende kun­st dat ze ook samen met jon­geren maak­te. Geen edu­catieve opzet maar vernieuwend in zijn aansprek­ende taal en beelden. ​‘Mis­ter Mot­ley knoopt kun­st en leven aan elka­ar’ was het mot­to van het tijd­schrift dat Hage­naars in 2004 bedacht en waar­van ze negen jaar lang hoof­dredac­teur was. Het mag­a­zine Mis­ter Mot­ley richtte zich op een breed en divers pub­liek door te werken vanu­it the­ma’s zoals Empathie, Taal of Ide­al­isme.

‘In de heldere stukken door en over kun­ste­naars druipt de fas­ci­natie er af’, schreef Trouw over het num­mer ‘De schaduw­stad’. In 2006 pub­liceerde ze haar eigen boek Geen wolk, hoe kun­st mijn lev­en red­de. Het mot­to van Mot­ley ver­wo­ordt ook haar per­soon­lijke missie in de kun­st: steeds zoekt ze naar inven­tieve manieren om de heden­daagse kun­st bij een divers pub­liek te bren­gen, vanu­it het rotsvaste vertrouwen in de kracht van de kun­st. Ze schri­jft essay’s, maakt ten­toon­stellin­gen, zoals ‘Aan de rand van de hemel (visioenen)’ voor museum Krona in Uden (samen met Gijs Assmann) en de tentoonstelling ‘31553580 (obsessie voor nummers & schema’s)’ voor het Museum van de Geest (samen met Jan Hoek). Daarnaast werkt ze als cura­tor van het Studi­um Gen­erale voor de KABK en gaf jaren­lang les aan diverse academies.

In 2023 pub­liceerde ze het boek ​Mis­sen als een ronde vorm, dat lovend is ontvangen en veel aandacht in de media genereerde. Het verscheen bij Art Paper Editions.

Missen als een ronde vorm is een publicatie over kunst als een ‘in memoriam’. De publicatie bevat gedichten, persoonlijke teksten, werken van Hanne Hagenaars en teksten gebaseerd op kunstwerken van anderen. Een boek over verlies, rouwen, missen en rituelen. Hoe kunnen we een overleden dierbare dicht bij ons houden? Aan de hand van specifieke kunstwerken bespreekt Hagenaars de mogelijke manieren waarop iemand kan 'voortleven' en de context van dit herdenken. Hoe verhoudt herdenken zich tot ideeën over leven en dood, tot religie, spiritualiteit of de sociale context?

Hanne Hagenaars: ‘Hoe iemand te herinneren is een onderwerp dat me al lang fascineert. De dood is het grote onbekende in ons leven; iedereen is er een beetje bang voor. De dood maakt de achterblijvers eenzaam, er is verdriet en vaak ontbreekt het aan woorden om over de dood te praten. Verlies en verdriet zijn onzichtbaar, hoe geef je er vorm aan? Hoe zorg je ervoor dat je iemand niet helemaal verliest, hoe houd je hem of haar in leven? Hoe kunnen we rouwen?’

Lees hier een interview met Hanne in de Volkskrant, en hier een interview in NRC Handelsblad. En hier een recensie in De Groene Amsterdammer, waarin Joke de Wolf oordeelde: ‘Dit boek is voor alle lezers met een klein of groot gemis een troostend kunstwerk op zichzelf.’

Header image: Merlijn Doomernik