
Martin Rombouts
Martin Rombouts (Rotterdam, 1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij publiceerde in De Revisor, en treedt veel op, zo stond hij op het podium bij onder meer Oerol, de Parade, Lowlands en Perdu. Martins werk is een onderzoek naar het nu, naar de verhalen en krachten die ons leven vormgeven. Hij heeft een bijzondere interesse voor economie, macht, liefde, internet, rouw en kunstmatige intelligentie.
Rombouts studeerde Creative Writing aan ArtEZ, waar hij afstudeerde met de novelle I want to climb the mountain, over een mysterieuze dode man op een heuvel buiten Manchester. Op basis van de treinkaartjes in de man zijn broekzak, maakte hij precies een jaar na diens overlijden dezelfde reis. Hij werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds en het Art/Science Academy Graduate Honours Programme van het KNAW en de Akademie van Kunsten.
Sinds zijn afstuderen werkt Rombouts op het snijvlak van literatuur, theater en nieuwe media. Hij maakte de voorstelling Poetic Resistance (Parade, Oerol, Explore The North), de fictiepodcast dat dus. en de kookprogramma’s Het Kookeiland en De Eilandproef (Oerol). Tijdens zijn residentie bij Woord900 onderzocht hij zijn omgeving en rouwproces in dialoog met door kunstmatige intelligentie gegenereerde afbeeldingen.
Op 9 maart 2023 verscheen een groot interview met Martin (door Sheila Sitalsing) in de Volkskrant. Lees het hier. Op 13 maart 2023 ging ‘Peach Season’ in première in het Grand Theatre in Groningen. Een ‘multidisciplinaire dansvoorstelling over het belang van liefhebben, waarin de beleving van liefde centraal staat’ van choreograaf Gaja Caruso. Martin speelt in de voorstelling en schreef hem ook, samen met zijn ex-vriendin, schrijver en dramaturg Yvonne Zeegers.
Rombouts is lid van BOYBAND, de literaire boyband. Met hun eerste voorstelling speelden ze op Lowlands, Wintertuinfestival en Poetry International. In januari 2023 presenteerden zij hun eerste album: In Canon, met bijdragen van Adriaan van Dis en Splinter Chabot. Het album, met daarop de bangers Feestnummer en Adriaan van Discotheek is sinds januari 2023 te luisteren op alle streamingsdiensten. De boyband speelde in 2023 onder andere op de Parade en ook op Lowlands, waar Martin een graag geziene gast is: hij deed mee aan 3 verschillende literatuurprogramma’s. In de zomer van 2023 tekende Martin bij uitgeverij Das Mag een contract voor 2 boeken. Het eerste boek, getiteld Boek 1, is verschenen op 12 maart 2025.
In de aanloop naar de verschijning van Boek 1 gaf en geeft Martin interviews aan onder meer de Volkskrant, Algemeen Dagblad/Mezza, Het Parool en VPRO Boeken. Op 13 maart verscheen de eerste recensie in NRC Handelsblad: vijf ballen. “Goed debuteren is all-in gaan: schrijver Martin Rombouts voert een wervelende show op” aldus Thomas de Veen. Op 20 maart verscheen een interview in Trouw. Diezelfde dag stelde De Groene Amsterdammer '‘7 vragen aan… Martin Rombouts’, lees hier.
‘Grappig, scherp en tragisch.’ Friesch Dagblad
‘Lef kan Rombouts niet worden ontzegd. Er is moed voor nodig om een roman te schrijven, om persoonlijke ervaringen te delen, zeker als je al een BN’er bent. Ook de impact van willekeur op een mensenleven weet hij in zijn meanderende constructie goed over te brengen door veelvuldig zijwegen in te slaan. Als literair kunstwerk overtuigt het geheel me echter niet genoeg.’ Miriam Piters, Tzum.info
‘Martin Rombouts schreef een opwindend, vernieuwend debuut vol branie over kunstenaarschap anno nu en zijn (en onze) machteloosheid tegenover geld… de riskante branie waarmee Rombouts de literatuur bestormt, blijkt helemaal gerechtvaardigd. Hij heeft alles gegeven.’ Thomas de Veen, NRC Handelsblad *****
‘IJdel, tegendraads en diep doorvoeld: Slimste Mens-winnaar Martin Rombouts weet zijn lezers voor zich te winnen… En ondertussen wordt alles, Rombouts’ ideeën, tirades, anekdotes, gedragen door een onderstroom: het verdriet om zijn dode moeder, Addy, aan wie het boek is opgedragen. In die zin doet Boek 1 denken aan De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Ook zo’n berg recalcitrantie die betekenis kreeg, en zelfs ontroerend werd, door een intens doorvoelde onderlaag.’ Bo van Houwelingen, de Volkskrant
‘Goed gedaan, Martin Rombouts.’ Marja Pruis, Boeken FM
In april 2024 verscheen de podcast ‘En ze noemden me... Dientje!’, luister hier. Het is een coproductie van BNNVARA en New Tree Media, gemaakt voor NPO Zapp. De podcast is geschreven en bedacht door Jeanine Cronie en geregisseerd door Martin Rombouts: "Het verhaal van Dientje brengt ons dichter bij het slavernijverleden én bij onszelf vandaag. Op school leerde ik vroeger over moedige zeehelden en zielige tot slaaf gemaakten. Van dat beeld wil ik af. Ik wil kinderen die afstammen van tot slaaf gemaakten vertellen dat hun geschiedenis óók vol helden zit. Helden als Dientje, die binnen moeilijke omstandigheden het uiterste uit zichzelf haalt om de wereld beter te maken - voor zichzelf én voor de mensen om haar heen. Helden die met dapperheid de wereld hebben veranderd en die ons blijven inspireren om te blijven werken aan een vrijere en gelijkere samenleving." De podcast is genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa. In de categorie Audio Fiction neemt de podcast het op tegen 26 andere producties uit Europa. Op 11 oktober wordt de winnaar in Berlijn bekendgemaakt. De podcast won op 6 november 2024 de Dutch Podcast Awards 2024 in de categorie Fictie en Jeugd. Ook was ‘En ze noemden me... Dientje!’ genomineerd door de NPO voor de Prix Italia 2024 en was daarmee de Nederlandse inzending in de categorie ‘drama’ in audio. Lees hier een recensie in het NRC.
Foto: Aisha Zeijpveld
In februari 2023 won Martin Rombouts De Slimste Mens (KRONCRV).